Åtta kvinnor om smärtlindring

Linda: ”Jag födde utan bedövning”

Linda, 25, mamma till Tilde, 2 månader
Hur var din plan?
Jag har alltid haft inställningen att jag vill föda utan bedövning. Jag är lite rädd för sprutor och jag gillar inte mediciner. För ett år sedan födde min syster barn utan bedövning, hon tyckte det gick så bra så jag kände att det bör nog gå bra för mig också. Men på mödravården tyckte de nog att jag var onaturlig. ”Alla har bedövning, det går inte utan”, sa de.
Hur blev det?
Jag födde utan bedövning. Jag använde bara rörelse, massage och blöta, kalla handdukar.
Hur funkade det?
Jättebra, jag kände precis allt som hände i kroppen!
I början stod jag upp väldigt mycket, jag vickade på rumpan och på höfterna – det bara blev så, det var så skönt att röra på sig.
Sen masserade Fredrik mig i svanken. Det var som om det tog bort själva topparna på värkarna, det liksom lugnade ner sig. Eftersom det var värmebölja och 28 grader varmt inne på förlossningen så använde vi kalla, blöta handdukar. Ibland hade jag dem i ansiktet, ibland på magen, det kändes skönt.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
Jag skulle lätt kunna göra det utan bedövning en gång till – eller i alla fall försöka.

Anna: ”Det var underbart med spinal”

Anna, 20, mamma till Emanuel, 8,5 månader
Hur var din plan?
Jag ville klara mig så länge som möjligt med bara lustgas. Om det inte skulle räcka ville jag ha epidural. Jag ville absolut inte ha akupunktur, tanken på nålar kändes obehaglig.
Hur blev det?
Rörelse, bad, dusch, lustgas och spinal.
Hur funkade det?
Att vara ute och gå var inte roligt, jag ville helst sitta när det kom en värk.
Att bada hjälpte bra i början, men sen var det som om kroppen vande sig vid det varma vattnet. Jag prövade också att använda duschen som massage just över det ställe där det gjorde mest ont, det var skönt.
Lustgasen hjälpte däremot inte, men det kanske var för att jag mådde illa redan innan. Illamåendet blev bara värre och jag blev så yr, det var inte alls skönt.
När jag ville ha epidural sa barnmorskan att det var för sent. Jag var redan öppen åtta centimeter, så jag fick spinal i stället. Det var underbart! Smärtan försvann nästan på en gång, jag blev helt avslappnad och kände ingenting förrän det var dags att krysta – och inte ens då gjorde det ont, egentligen, det bara pressade på.
Det enda negativa var att jag  skakade i hela kroppen i en halvtimme när spinalen hade börjat få effekt.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
På samma sätt.

Marie: ”Morfinet gjorde mig ofokuserad”

Marie, 32, mamma till Meja, 4,5 år, och Max, 3 år
Hur var din plan?
Jag hade inte tänkt så mycket på smärta, jag var mer orolig för andra saker. Jag ville nog att barnmorskan skulle ge tips och råd.
Hur blev det?
Morfin och lustgas.
Hur funkade det?
Under min första förlossning fick jag en morfinspruta i början av förlossningsarbetet. Barnmorskan sa att jag bara hade så kallade pinvärkar och att jag behövde vila, men så här i efterhand hade jag gärna varit utan morfinet. Jag blev illamående, ofokuserad och yr, det bara snurrade.
Efter ett tag gick morfinet ur kroppen, då blev det helt fantastiskt. Jag kunde koncentrera mig, andas lugnt och möta värkarna, det var jättehäftigt att veta precis hur man skulle göra.
På slutet, vid krystningsskedet, fick jag lustgas, och vid andra förlossningen använde jag bara lustgas. Första gången fungerade det jättebra, helt perfekt. Andra gången fick jag nog för mycket – jag tyckte inte att jag kunde fokusera. Jag tappade kontrollen, kände mig nästan berusad.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
Om det går skulle jag nog vilja ha bara lustgas. Man vet ju aldrig hur det blir, men jag tror mycket på att andas, vara avslappnad och försöka möta värkarna.

Annika: ”Åh, jag älskade lustgasen!”

Annika, 30, mamma till Lukas, 5 månader
Hur var din plan?
Jag hade tänkt mig en uppsjö av bedövningar – epidural, kanske ett bad… allt möjligt.
Hur blev det?
Inte alls så. Hemma använde jag mig av rörelse, bad och lite massage.
När vi kom in till sjukhuset var jag redan öppen 9 centimeter, då fick jag lustgas.
Hur funkade det?
Bad passade inte mig, jag ville helst vara upprätt. Rörelse kändes däremot bra. Jag vankade runt lite, och när det kom en värk stod jag och gungade, det var ganska skönt.
Min man hade läst på, så han försökte ge mig massage. Men jag ville inte bli rörd vid överhuvudtaget, jag fick säga åt honom att sluta. Han kände sig nog lite hjälplös…
Och lustgasen – åh, vad jag älskade denna gas! Jag kan fortfarande känna den underbara känslan när effekten slog till – en känsla av att vara lite avdomnad, samtidigt som jag kände ett lugn. Jag kände mig så trygg att jag kunde sitta och skoja med folk och flirta med min man. Jag hade förstås ont, det gör ont att föda barn – men jag fick så mycket smärtlindring att jag kände att jag hade kontroll, och det tror jag är viktigt.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
Då vill jag bara använda lustgas igen – fast samtidigt vill jag vara öppen för andra alternativ också.

Marie: ”Jag hade tränat mig på att andas”

Marie, 32, mamma till Lovisa, 19 månader
Hur var din plan?
Jag skulle använda mig av psykoprofylax som jag hade tränat på. Jag kunde absolut tänka mig lustgas och även ryggbedövning.
Hur blev det?
Som jag hade tänkt mig, men ingen ryggbedövning – och när vi kom in badade jag.
Hur funkade det?
Badet hjälpte inte så värst, men det var väl avslappnande. Men sen hände inget på tre, fyra timmar. Jag sa att jag ville ha bedövning, men när de sa ”Nej, det vill du väl inte?”, så kände jag att jag inte ville det. Jag andades i stället. Jag hade lånat böcker om psykoprofylax och gått en kurs med min man, jag hade tränat dagligen i flera månader och kände mig väl förberedd.
Eftersom jag inte fick några riktiga pauser mellan värkarna så valde jag att djupandas i lustgasmasken när jag trodde det var ett uppehåll, och sen flämtandas när det var som värst. Det hjälpte väldigt bra. Det kändes som om det var ett kontrollerat förlopp, jag visste vad jag skulle göra hela tiden.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
Likadant, absolut – men jag ska vara mer ihärdig med att träna avslappning mellan värkarna, för det var jag inte så bra på. Däremot hade jag tränat jättebra på andnings- och krystningsteknik. Jag känner mig väldigt nöjd.

Elisabet: ”Bob Marley fick mig att orka mer”

Elisabet, 32, mamma till Olivia, 6,5 månader
Hur var din plan?
Jag hade tänkt igenom det ganska noga, sam­tidigt som jag hade bestämt mig för att inte låsa fast mig i någon särskild plan. Jag var öppen för diskussion, men hade som mål att välja metoder som påverkade barnet så lite som möjligt.
Hur blev det?
TENS, varm vetekudde, lustgas – och Bob Marley.
Hur funkade det?
TENS fungerade ganska bra i början, säkert tack vare att jag hade använt det redan under graviditeten, mot foglossning – men nu fick jag ha ganska mycket högre styrka.
Barnmorskan tipsade mig att lägga en värmd vetekudde över magen. Det var skönt, det hjälpte mig att slappna av.
Lustgas tog jag till när jag kände ”Nu går det bara inte längre, nu behövs starkare grejer”. Det funkade väldigt bra, tycker jag. Men ibland kom värkarna väldigt häftigt, då var det svårt att hinna börja andas i masken i tid.
Och musiken – jag hade med mig Bob Marleys Kaya och Greatest Hits på CD, och de var till stor  hjälp. Jag visste att just Bob Marley skulle vara rätt. Min mamma lyssnade på honom när jag var liten. Hans musik gjorde mig trygg, samtidigt som jag kunde gunga med i takten. Jag tror att det fick mig att orka lite mer.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?
Jag önskar att jag skulle kunna ha det på samma sätt.

Karin: ”TENS hjälpte inte mot värkarna”

Karin, 25, mamma till Stina, 1 år
Hur var din plan?
Vi hade hela smärtlindringsprogrammet fastställt, jag och min sambo: först TENS, sen akupunktur, lustgas och, om det behövdes, epidural.
Hur blev det?
TENS, akupunktur, lustgas och epidural.
Hur funkade det?
TENS-apparaten funkade jättebra när jag övade med den hemma, men när värkarna kom igång ordentligt hjälpte den inte längre.
Akupunktur gjorde mest ont, jag fick ingen kännbar smärtlindring. Då bad jag om lustgas och det var verkligen skillnad – men hur stor skillnad fattade jag nog inte förrän sköterskan beordrade mig att gå på toaletten – utan lustgas! De värkar jag hann få under det toalettbesöket var de värsta under hela förlossningen.
Så småningom frågade min sambo om jag inte var intresserad av den där epiduralen. Jag hade aldrig kommit på tanken själv just då, men tyckte att det lät som ett bra förslag. Vi hann precis med ett avsnitt av Vänner på den bärbara datorn innan jag började känna annorlunda sammandragningar. Varje krystvärk var som att bestiga ett berg, men jag hade aldrig särskilt ont. Det var bara jobbigt.
Även om TENS och akupunktur varken gjorde till eller från så är jag väldigt nöjd med vår smärtlindringsplan. Tryggheten låg i att jag visste vad som skulle komma, att även min sambo var delaktig i det, och framför allt i att han kunde få igenom min vilja utan att jag behövde tänka på det.
Om du ska föda barn en gång till, hur vill du ha det då?

Då har jag nog en annan smärtlindringsplan, men jag känner mig helt lugn med att veta att jag och min man kan samarbeta oss fram till en lyckad förlossning.

Maria: ”Epidural var rena himmelriket”

Maria, 32, mamma till Ida, snart 2 år, och en baby på väg.
Hur var din plan?
Jag tänkte mig akupunktur och lustgas. Så lite smärtlindring som möjligt. Jag var väldigt emot epidural, det lät läskigt med spruta i ryggraden.
Hur blev det?
Lustgas och epidural. Akupunktur blev inte av, när jag väl behövde den så fanns det ingen barnmorska som kunde sätta den.
Hur funkade det?
Lustgasen var bra –  den var smidig och tog bort smärttopparna. Men jag hade en väldigt lång latensfas. Jag hade inte sovit på tre nätter. Jag var helt slut, så jag tänkte att jag prövar väl epidural i alla fall. Det var rena himmelriket. Det var som om hela förlossningen satte fart: jag kunde slappna av, smärtan försvann nästan helt och det gick jättefort.  
Hur vill du ha det nästa gång?
Mitt andra barn beräknas födas om fyra veckor. Inför det har jag gått en psykoprofylaxkurs. Jag har redan hunnit testa på förvärkarna. Den här gången ska jag se till att få akupunktur också.

Läs mer:
>> Smärtlindringsguide, läkemedel

NUVARANDE Åtta kvinnor om smärtlindring
NÄSTA London: två trötta mammor tar time-out