Kejsarsnitt – så funkar det

Antalet kejsarsnitt i Sverige har ökat sedan 1970-talet. Nu föds cirka 17 procent av alla barn med kejsarsnitt. För de som väntar tvillingar eller fler barn ligger den siffran på runt 55 procent. Orsaken till ökningen är enligt Gudrun Abascal (Att föda, 2012) bland annat kvinnors rädsla för att föda, att förstagångsföderskorna är äldre och att fler gravida är överviktiga i dag.

Är en operation

Kejsarsnitt är en operation där en operatör går in och tar ut barn och moderkaka genom ett snitt i magen. Planerade kejsarsnitt sker ofta med epiduralbedövning och då kan mamman vara vaken vid händelsen, höra barnet skrika och hålla i barnet direkt. Vid akuta kejsarsnitt är oftast kvinnan helt nedsövd.

Därför blir det kejsarsnitt

För att få ett planerat kejsarsnitt ska bland annat…

  • … kvinnan redovisa tungt vägande skäl till varför hon vill göra kejsarsnitt.
  • … få information och stå fast vid sin önskan.
  • … riskbedömning göras.
  • … handlingsplan göras.

Det finns fler förutsättningar att ta hänsyn till och det är svårt att generalisera för mycket då det är väldigt individuellt. Man får prata med sin barnmorska.

Sätesbjudning

Ett vanligt skäl till planerat kejsarsnitt är sätesbjudning. Det vill säga när barnet inte ligger med huvudet på rätt plats. Cirka 3 procent av alla barn lägger sig med rumpan ner. Runt 90 procent av dem blir förlösta med kejsarsnitt.

Stannar längre på BB

Det är vanligare bland de som förlösts med kejsarsnitt att stanna något dygn längre på BB än för dem som föder vaginalt. Bandaget över operationssåret tas bort efter 1-2 dagar. Mamman får röra sig normalt och lyfta sin bebis men ska inte lyfta tungt utöver det.

Källa: Gudrun Abascal Att föda, 2012, Socialstyrelsen och vårdguiden.se.

NUVARANDE Kejsarsnitt – så funkar det
NÄSTA Nu kan du köpa prinsessans barnvagn