Vinterkläder för barn i förskolan – 2–3-åringen

Tänk lager på lager-principen när du klär ditt förskolebarn på vintern. Hur många lager kläder som behövs styrs av barnets intressen – och väder förstås.

– Det är egentligen inte själva overallen, utan vad du klär på under som är det avgörande. De flesta overaller för större barn är anpassade efter nordiskt klimat, det vill säga att de ska tåla både iskyla och regn, säger Bosse Hylander som är expert på funktionskläder för barn och vuxna och har arbetat som produkttestare åt tidningen Friluftsliv.

Läs mer om olika overaller – och vad du kan tänka på när du ska köpa en overall till ditt barn här

Vad behöver en 2–3-åring ha under overallen på vintern? Så här säger experterna

 

När det är kallt och torrt: Hur många lager kläder 2-3- åringen behöver beror på intressen och hur fruset eller svettigt barnet är. För ett barn som är väldigt aktivt kan det räcka med ett underställ i ull eller ullblandning under overallen, men när det är riktigt kallt kan man behöva ha en fleece- eller ulltröja under också. Ett barn som leker mer stilla behöver förmodligen alla tre lager (samma princip gäller även yngre barn). Inne på förskolan kan barnet ha understället med en vanlig t-shirt över – för att skydda mot smuts.

När det är milt och fuktigt: Samma princip gäller när det är milt eller fuktigt. Utgångspunkten är ett underställ i ull eller ullsyntet och att antalet lager anpassas efter aktivitet. Ullen värmer även när den blir fuktig, medan bomullskläder drar åt sig mycket fukt och blir kalla när de blir blöta.

Experterna: Bosse Hylander, Didriksons, expert på funktionskläder för barn och vuxna och har arbetat som produkttestare åt tidningen Friluftsliv, samt Anna Lang, förskollärare på en ur och skur-förskola och har lång erfarenhet av att vara ute med barn på vintern.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler