Springmask – drabbar de flesta barnfamiljer

Förr eller senare drabbas de flesta barnfamiljer. Oj, vad det kliar där bak, ofta som värst precis när man ska somna. Troligtvis är det springmasken som hälsar på - Sveriges vanligaste tarmparasit, särskilt hos barn.

Springmasken blir som vuxen knappt en centimeter lång. Det betyder att man faktiskt kan se den med blotta ögat  … små, tunna, vita trådar runt ändtarmen eller i bajset. Äckligt kan tyckas, och det kliar ofta ordentligt – men i övrigt är springmasken ofarlig och oftast relativt lätt att få bukt med. Främst smittas barn, men har ett barn fått springmask är risken stor att resten av familjen också får påhälsning.

Masken lever i tarmen, men honan kryper ut på natten och lägger tusentals små ägg precis utanför ändtarmsmynningen. Ofta kommer därför klådan på kvällen. Då är maskarna också lättast att upptäcka. Pröva att lysa med ficklampa runt ändtarmen någon timme efter läggning.

Masken sprids genom att man sväljer äggen, som kan finnas i damm, sängkläder, textilier eller andra föremål som en smittad person rört, till exempel gosedjur. Husdjur blir inte själva drabbade men kan föra äggen vidare i sin päls.

Springmasken behandlas med receptfritt läkemedel som innehåller ett rött färgämne, vilket tar död på maskar och larver men inte äggen. Därför bör kuren upp-repas efter två–tre veckor.

En del rekommenderar att hela familjen medicineras samtidigt, andra anser att det räcker att behandla den som säkert har mask – åtminstone så länge problemet inte återkommer.

Risken att smittas av ägg som överlevt är relativt stor. Barn återinfekteras ofta av sina egna maskars ägg när de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i stjärten. Lika viktigt som medicinering är därför god hygien under den tid behandlingen pågår.

Tänk på att:

– Tvätta händerna ofta och noga.

– Använda flytande tvål och egen handduk.

– Klippa naglarna.

– Tvätta stjärten varje dag.

– Sov i pyjamas eller åtsittande byxor och byt varje dag.

– Byt sängkläder ofta.

– Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder snabbt, helst samma dag.

– Rengör badrum och sovrum varje dag.


I normala fall räcker tabletter och god hygien för att få bukt med maskarna, men kontakta vården om:

– Barnet som drabbats är under 1 år.

– Barnet har klåda i stjärten men du är osäker på om det är springmask.

– Behandlingen inte hjälper – det finns även receptbelagda mediciner.

Källor: Smittskyddsinstitutet, Apoteket, Egenvårdsguiden

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 12, 2010.

NUVARANDE Springmask – drabbar de flesta barnfamiljer
NÄSTA Profylax Online – En kurs på dina villkor