Nya tumregler

Att sluta suga på tummen kan vara svårt.

Det finns inbitna fingersugare som långt upp i åldrarna vägrar ge upp sin vana hur mycket omgivningen än tjatar.
                                                    
Många föräldrar börjar försöka få sitt barn att sluta när det är 3–4 år. Tandläkare rekommenderar nämligen att man slutar ungefär då, eller senast när de permanenta tänderna kommer. Annars kan barnet få ett så kallat öppet bett där framtänderna formar sig efter tummen.

Men att sluta när man själv inte är motiverad kan kännas omöjligt.

– Många suger i smyg, när mamma och pappa inte ser. Tummen kan vara så oerhört viktig. Barnet har ju hittat ett optimalt sätt att stressa ner, lugna och trösta sig själv på. Och eftersom tummen finns där hela tiden har den en tendens att bara slinka in, säger barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén.

Men vad gör man när tummen verkar ha vuxit fast i munnen på ens 4–5-åring?
– Vill barnet inte sluta tror jag att man får kompromissa och försöka begränsa sugandet tillsammans. Försök komma överens om när det är okej och inte okej att ha tummen i munnen. Går det sedan bra kan barnet kanske få någon form av belöning. Men ju mer man tjatar, desto mer tumsugande brukar det bli.

– Om barnet får suga ibland behöver det inte kämpa så hårt och det blir sedan lättare att sluta helt, säger Malin Alfvén, som menar att det nästan är omöjligt att få ett barn att sluta innan han eller hon själv känner sig mogen.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

NUVARANDE Nya tumregler
NÄSTA Mia blev lämnad under graviditeten