”När trean kom var vi vana”

Tätt mellan barnen? Här är tipsen som hjälper till att ge flyt i vardagen.

Tripp, trapp, trull. Familjen Erngård har triss i killar: Felix, fyra år, Hampus, två år, och Emil, tre månader.
– Den största omställningen var nog att få första barnet, tycker barnens pappa, Per. Jag var inte beredd på att det skulle vara så jobbigt. Från att ha haft ett obekymrat liv fick vi en person till att fokusera på.
– När sedan tvåan kom blev det fullt upp nästan hela tiden, dag som natt, eftersom barnen sov olika, konstaterar Per.
Nu, med barn nummer tre, har de hittat fungerande rutiner. Barnens mamma, Helena, tar hand om minstingen Emil på nätterna och Per ser till de andra två. Millimeterrättvisa som ”det är din tur att byta blöja” fungerar inte.

Med trean kom rutinerna
Familjen har inga barnvaktande mor- eller farföräldrar i närheten. Per kan sakna det spontana, att kunna äta ute när man har lust.   
– Jag vet inte hur länge sedan det var som vi två gick på bio ihop, säger han. Men det vägs upp av det roliga med barnen – de är som levande bio…
Fördelen med att få barn tätt är att barnen får nytta av varandra, tror Per.
– Fast man vet inte, de kan ju tröttna på varandra också, konstaterar han.
Med tre små i familjen hinner inte Per och Helena aktivera barnen på samma sätt som tidigare. Barnen får hänga med mer i vardagsarbetet, till exempel hjälpa till i trädgården eller vara med och laga mat.
Att det blivit tre barn som kommit tätt är ingen slump, enligt Helena.
– Vi tror att barnen får mer glädje av varandra då, säger hon. Felix och Hampus gillar att mysa med Emil, som att läsa böcker för honom eller kramas. Även Emil, som bara är tre månader, gläds åt sina bröder. Han gillar att sitta och titta på vad de gör.

Planerar mera
Med första barnet kände de större krav på sig att roa och aktivera, till exempel genom att gå till öppna förskolan.
– Nu tar vi det lugnare, oftast räcker det att vara hemma, konstaterar Helena.
Det finns en del praktiska saker de fått lösa. För att det ska vara smidigt på morgonen har barnen varsin korg i hallen där de lägger mössor, vantar och annat. Då slipper de leta på morgonen. 
– Vi planerar veckan varje söndag,  med aktiviteter, jobb och annat, förklarar Helena. Att hitta tid bara för oss vuxna kan vara svårt ibland, men jag och Per har en egen kväll i veckan. Då äter vi hämtmat när barnen har lagt sig och struntar i alla ”måsten”. 
Det som kan vara svårt med att ha flera småbarn samtidigt är att de är så beroende av hjälp, tycker Helena.
–  Och när alla tre vill ha uppmärksamhet samtidigt kan det bli körigt. Jag kan sitta och amma när telefonen ringer och de två äldsta börjar bråka. För att försöka skapa lugn och ro kring amningen kan jag läsa en saga samtidigt, eller så får de stora pojkarna sitta i närheten och pyssla.  

Svartsjuka
Det har varit en del svartsjuka på vägen.
– När Hampus, vårt andra barn, föddes blev det lite svartsjuka från Felix sida. Nu har de två varandra. Men det kan bli konkurrens om leksaker. Att få tredje barnet har varit lättare.
De försöker ge barnen egen tid i vardagen: 
– Jag kan bada Hampus medan Felix bygger med lego i närheten och Emil sover. Är båda vi vuxna hemma kan någon ta ett av barnen och gå en kvällspromenad, tipsar Helena.
Men visst är det intensivt just nu, medger hon
– Man måste tänka att det blir bättre sedan och se fördelarna, även om det är kämpigt när det blir bråk om saker och min eller Pers tid, säger Helena.

Familjen Erngårds bästa vardagstips

  • Skippa millimeterrättvisan – fundera igenom vad som funkar för just er familj istället.
  • Lyft fram den stora styrkan: Att barnen får en bonus i form av trygghet och glädje med varandra.
  • Släpp kraven på att aktivera barnen – involvera dem i vardagssysslorna istället.
  • Hitta lösningar som passar just er: alla barnen måste inte ha aktiviteter efter förskola och skola. Kanske är det bättre att ta det lugnt istället.
  • Leta efter fungerande, enkla rutiner. Gå igenom veckans schema tillsammans med jämna mellanrum, låt varje barn ha en korg med sina ytterkläder i hallen och så vidare.
  • Ge barnen egen tid med en förälder. Det kan räcka med något så enkelt som en promenad på tu man hand då och då.

Läs mer om att få barn tätt i Vi Föräldrar 3 2007

NUVARANDE ”När trean kom var vi vana”
NÄSTA Rädd att föda