”Kan själv”

I 2-årsåldern börjar barnet vilja klara av saker själv.

Många kallar det trots när barnet börjar frigöra sig och vill klara av att till exempel ta på skorna eller gå i trappor själv. Men enligt familjeterapeuten Jesper Juul är det tvärtom ofta föräldrarna som trotsar när de svarar ”Nej, det kan du inte” eller ”Nej, vi har inte tid”.
    
Ofta krävs både tålamod och tid – från alla – när nya färdigheter ska utvecklas.

– Det här är en kraft som, om man bejakar den, ger barnet en väldigt bra känsla kring sin egen person. Ger man barnet tid så utvecklas det. Men ibland har man bråttom som förälder och då får man försöka kompensera det en annan gång, säger Agneta Ljung Djärf, förskollärare och universitetslektor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad.

Många upptäcker att deras barn klarar av mycket mer i förskolan än hemma.
 
– Egentligen är det inte så konstigt.

I förskolan finns en annan tid och när barnet kommer hem och är trött kan det kännas skönt att bli omhänder­tagen, säger hon.

Vad barn klarar i en viss ålder är väldigt individuellt.

– Det viktiga är att utgå från vad barnet verkligen vill och att det inte blir en press från de vuxna. Och inte kommentera att tröjan kom bak-och-fram…
 
Men om barnet kämpar och kämpar, men verkar ha kört fast?
– Man kan som förälder erbjuda sin hjälp, men inte ta över och in­direkt säga ”Du klarar inte av det där”. Ofta finns ett lekfullt sätt att komma ur situationen, säger Agneta Ljung Djärf.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 5/2007

NUVARANDE ”Kan själv”
NÄSTA Skallasymmetri blir vanligare