Fysiska orsaker till magont

Fysiska orsaker till magont

Fysiska orsaker till magont

De kroppsliga orsakerna till magont kan vara allt från öroninflammation till blindtarmsinflammation. Så här kommenterar barnläkare Gösta Alfvén.

Magsjuka: Om barnet har kräkningar och/eller diarré beror det magonda ofta på magsjuka.

Förstoppning:
Förstoppning kan göra ont, och det kan ha med kosten att göra. Det sägs ofta att det beror på för mycket välling, men jag tror mer att man ska tänka åt andra hållet och ge sådant som är lösande: frukter, katrinplommon, fibrer…   

Förstoppning kan också ha att göra med barnets utveckling. Att gå från att använda blöja till att själv gå på toaletten är ett stort och ofta laddat steg.

Att förstå att man ur sin egen kropp bajsar illaluktande bajskorvar är ingen rolig insikt, det kan leda till att barnet håller igen och får förstoppning.

Sprickor i stjärten kan orsaka smärta som också gör att barnet håller igen. Det finns också mag-tarm-sjukdomar som kan leda till att tarmen fungerar dåligt.

Allergi:
Komjölks- och äggallergi och överkänslighet för gluten kan ibland yttra sig som ont i magen.

Förkylning:
Virusinfektioner med snuva, besvär från luftvägarna och öroninflammation kan ge magont. Man kan uttrycka det som att smärtsystemet misstolkar informationen.

Urinvägsinfektion: Urinvägs-infektion kan orsaka ont i magen, både hos flickor och pojkar.

Blindtarmsinflammation:
Blindtarmsinflammation behöver inte märkas så mycket i början. Barnet kanske har lite feber och en molande, ihållande värk i magen som ökar i intensitet.
Blindtarmsinflammation är inte så vanligt, men om barnet har en till-tagande magsmärta, feber, är lite allmänpåverkad och kanske kräks någon gång ska man inte vänta länge innan man söker vård.

Invagination: Vid invagination kryper tarmen liksom in i sig själv. Det ger ett stopp i tarmen och så småningom uppstår en inflammation och senare en vävnadsskada. Smärtan kommer i attacker. Barnet blir blekt och påverkat, kräks kanske och kan ibland bajsa lite blod.
Ingavination är inte vanligt, men det är viktigt att vara uppmärksam på om barnet har sådana symtom, och att omedelbart söka läkare om man misstänker invagination. Invagination drabbar oftast barn upp till 1,5 år.

Tumörer:
Tumörer är mycket ovanliga, men förekommer även hos barn. Hos små barn är de ofta svåra att diagnostisera. Ibland upptäcks de vid ultraljudsundersökning. Vid njur-tumören Wilms tumör kan barnet ibland ha blod i urinen under lång tid. Vana läkare kan känna att det är en tumör i buken, men då har det ofta gått ganska långt.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

Hur klarar man sömnbristen?

Ju mer avslappnad du är när du ska ­somna, desto lättare kommer du in i den välgörande djupsömnen. Några avslappnings­knep:

1. Gör en lista över saker som ska göras nästa dag så att du kan släppa det när det är dags att sova.

2. Försök sova eller vila i samband med amning eller matning. Då är halten av oxytocin som högst. 

3. Klassiker som fortfarande håller: Ha det svalt och mörkt i sovrummet. 

4. Drick inte alkohol och träna inte för sent på kvällen. 

5. Låt bli att dricka kaffe på efter­middagen. 

6. Undvik skärmar sent på kvällen. ­Förutom att det som visas kan få din hjärna att spinna igång så utstrålar de också ett blått ljus som sänker halten av sömnhormonet melatonin i din kropp. Och det är synd, eftersom melatoninet hjälper oss att somna. 

7. Försök släppa oron över att du får för lite sömn. Kroppen går ner i djupsömn, som är viktigast för vår återhämtning, på bara 20 minuter. Sedan är du där i ungefär 50–60 minuter och så går du upp i en ytlig sömnfas igen. Att sömnen blir ­fragmentarisk under en period är alltså inte så farligt. Du blir visserligen in i ­märgen trött av att inte få sova tillräckligt antal timmar – men det är inte direkt fysiologiskt skadligt. 

8. Gör gärna avslappningsövningar och öva mindfulness. Det hjälper dig att vara här och nu istället för att älta det som varit eller oroa dig för det som komma ska. Och just ”älta” och ”vara orolig” är två faktorer som kan störa sömnen ­väldigt mycket.  

9. Råd om att du ska ”sova när bebisen sover” på dagen kan kännas som ett hån – i alla fall om din älskling bara kan sova när du bär hen eller rullar hen i vagnen. Men försök att i alla fall vila lite emellanåt. Att tänka ”nu måste jag sova” kan skapa en oskön press, men att sitta och stirra ut i luften en stund klarar nog de flesta. 

10. Och sist men inte minst, glöm aldrig att någon gång blir det bättre!! Du ­kommer till och med att bli en av dem som på allvar säger ”passa på och njut av småbarnstiden nu, den går ju så fort”.

 

Läs hela artikeln i Vi Föräldrar nr 2, 2016 – ute i butik nu!