Barns utvecklingsfaser påverkar sömnen

  •  Nyfödda bebisar sover i genomsnitt 16–20 timmar per dygn. Upp till att bebisen är 3 månader är det ingen idé att försöka mixtra med sömnrytmen, barnet behöver äta ofta och få bestämma själv när det ska ske.
  •  Mellan 4 och 6 månader kan ett sömnmönster börja visa sig. Det är fortfarande vanligt att barnet vaknar flera gånger under natten, men för vissa barn kan det vid 6 månader fungera att införa nya rutiner för sömnen.
  • När barnet är runt 6 månader behöver det i genomsnitt sova ungefär 15 timmar per dygn, ungefär tolv timmar på natten och tre på dagen, ofta uppdelat på två tupplurer.

Känns det jobbigt att höra hur ”alla” andra bebiser sover hela natten? – dela här

9 månader och framåt – läs på nästa sida

#br

9 månader och framåt

  • När barnet är runt 9 månader brukar de flesta klara av att sova sammanhängande från midnatt till klockan fem på morgonen (den som vill nattamma ska givetvis fortsätta med det!). Många barn sover dock sämre just vid den här åldern, eftersom de är inne i ett inten- sivt utvecklingssprång då. De utvecklas mycket på dagarna, lär sig till exempel förflytta sig och nå saker, men får samtidigt ett större behov av närhet till föräldrarna. De kan börja sova oroligt och drömma mer.
  • I 1-årsåldern börjar barnets sömnmönster mer och mer likna de vuxnas. Behovet av sömn är ungefär 12–13 timmar per dygn. När barn närmar sig 3 år behöver många runt 11–12 timmars sömn per dygn.

Källor: 1177/Stockholm läns landsting, Vårdguiden, Psykologguiden.

NUVARANDE Barns utvecklingsfaser påverkar sömnen
NÄSTA Lek med din bebis