Fridolf, 5 år, fick ett pastellturkost rum

En frisk isblå färg gjorde Fridolfs rum personligt och ljust. Här samsas kära gamla och nya ting med hjälp av bra förvaring.

Fridolf, 5 år har en passion och det är att leka med bilar.
– Han kan leka nöjt hur länge som helst, säger mamma Annsofie Lagerholm.
De bor i ett hus från 1930-talet, som de håller på att renovera för fullt. Pappa Lars är hantverkare och gör mycket själv där hemma. Annsofie är konstnärligt lagd och har en egen butik med dam- och barnkläder, gammal och ny kuriosa och eget hantverk.
Föräldrarnas talanger har förstås varit en tillgång i arbetet med att forma yngste sonen Fridolfs rum.
– Vårt hus är litet och Fridolfs rum likaså. Det är lätt att intrycket blir plottrigt så vi bestämde oss för att ha genomgående ljusa färger, men ändå inslag av färg, berättar Annsofie.
De valde ”smutspasteller”, som Annsofie själv kallar dem. Färgerna ljusblått, rosa, lila och turkos syns i hela huset.
– Fridolf passar i turkosa kläder så färgen turkos kändes självklar för just hans rum.
Golvet målades vitt och de valde en turkos nyans för väggarna med hjälp av färgbutikens färgkarta. En del detaljer i rummet målades även de turkosa, och andra inredningsdetaljer i turkos fick också flytta in.

 

En rejäl hylla för bra förvaring var viktigt. Konsoler och hyllplan från Bauhaus kapades i rätt längd och bredd och målades vita. Grundidén var att Fridolf enkelt skulle kunna sitta och leka vid sin favoritleksak parkeringshuset vid dess plats i hyllan.
 

I de gamla plåtburkarna finns skatter som leksakspengar och annat värdefullt. Den kära bebisdockan har blivit prydnad.
 

Eftersom rummet är litet fick en fullstor säng inte plats.
– Jag hittade en gammal gästsäng, 70 cm bred, på släktgården i Dalarna, och skar till en skumgummi­madrass till den, berättar Annsofie.

Under sängen finns smart förvaring, i form av gamla sockerlådor i trä som försetts med hjul. I den ryms Fridolfs favoriter – stora och små, gamla och nya bilar = det viktigaste i Fridolfs rum, enligt honom själv. Det virkade överkastet från Pakhuis Oost. Kuddar sydda av stuvbitar. Gosekudde i alpacka.
 

På väggen hänger leksaker och utklädningsplagg lättillgängliga på gammeldags trådkrokar.

NUVARANDE Fridolf, 5 år, fick ett pastellturkost rum
NÄSTA Med pulka i Alperna