Overaller för barn – hur vet man vilken som är bäst?

Kan man se på en vinteroverall hur varm den är? Och hur vet man vilken som är bäst? Vi guidar dig i köpet.

Overall är ett av de större klädinköpen man gör som förälder. Vi frågade tre experter om det är något särskilt man bör tänka på när det är dags att köpa vinteroverall till sitt barn. Läs också vår åldersanpassade klädguide för vinterväder:

Bosse Hylander, Didriksons, är expert på funktionskläder för barn och vuxna och har arbetat som produkttestare åt tidningen Friluftsliv:

”Kläderna under overallen är avgörande”

Skiljer sig overaller för barn mycket åt?

– Det är egentligen inte själva overallen, utan vad du klär på under som är det avgörande. De flesta overaller för större barn är anpassade efter nordiskt klimat, det vill säga att de ska tåla både iskyla och regn, säger Bosse Hylander.

Vad behöver barn ha på sig under overallen?

– Även om det bara är nollgradigt är det bäst med ett lager ull ­underst, eftersom ull värmer om det blir fuktigt. Ullsyntet är mer slittåligt än kläder i enbart ull. Är det inte så kallt räcker ofta ett lager under overallen. Är det riktigt kallt, eller om barnet ska sitta still, behövs ytterligare ett lager i fleece eller ull. Fleece är en bra fukttransportör, och ull värmer som sagt även om det blir blött.

Hur många lager är lagom under overallen?

– Det är en svår balans. Man måste dels tänka på vad det är för väder, dels känna sitt barn. En del rör sig mycket och vill springa hela tiden, medan andra tycker bäst om att sitta still med en spade. Man får lära sig hur sitt eget barn fungerar och hur pass aktiv han eller hon är utomhus. (Här kan du läsa mer om hur man kan tänka om olika lager till vagnbebisen, 1-åringen och 2–3-åringen, reds anm).

Är det något mer som är bra att tänka på?

– Ja, glöm inte bort fötterna. Fryser man om fötterna fryser man på hela kroppen.

Helena Hjärtnäs, ­Swerea IVF, har varit testledare för flera stora tester av vinteroveraller för barn:

”Alla overaller har överlag blivit bättre”

Är den dyraste overallen för barn alltid bäst?

– Det behöver inte vara så. De dyrare overallerna kan ha enstaka egenskaper som sticker ut, till exempel att de är förstärkta på knäna och rumpan, men det är framför allt för att overallen ska bli mer slitstark och påverkar inte hur varm den är. Jag har reagerat på att alla overaller överlag har blivit bättre. De blir mer och mer lika i både funktion och kvalitet, säger Helena Hjärtnäs.

Hur vet man att barnets overall är vattentät?

– Vattentäthet mäts i vattenpelare. En regnjacka brukar ha ungefär 2 000 ml vattenpelare, då är den vattentät. En del overaller har 8 000 ml vattenpelare, men de där extra vattenpelarna gör egentligen ingenting extra för vattentätheten. Det kan hända att vattentätheten håller bättre i tvätt och liknande om den är högre från början, men utifrån de tester vi har gjort finns det ingenting som säger att det behöver vara så. Hur många vattenpelare overallen har säger egentligen inte heller någonting om hur blöt man blir i rumpan när man sitter ner. Det är inte den sortens statiskt vattentryck man mäter när man provar vattentäthet i labbmiljö.

Är det ändå värt att välja en overall med vattentäthet?

– Om man sitter kortare stunder i snö, går i vattenpölar eller om det regnar blötsnö är det bra att ha en vattentät overall. Viktigt i så fall är att overallen har tejpade sömmar. Det spelar ingen roll om overallen är vattentät ifall sömmarna inte är täta. Det går inte att se på plagget om sömmarna är tejpade; det får man fråga eller läsa sig till.

Går det att se på en overall för barn hur varm den är?

– Det är svårt. Till viss del kan man titta på hur fluffig overallen är – en fluffig overall är ofta varmare. Men det behöver skilja ganska mycket i ”fluffighet” för att det ska bli skillnad på värmen i overallen.

 

Anna Lang, förskollärare på Ur och skur-förskolan Vindleken i Älvsjö, har många års erfarenhet av att vara ute med barn på vintern:

”Håll koll på att hällorna är hela”

Vilket är det vanligaste ”overallproblemet” på er förskola?

– Hos oss är det att de blir blöta. Vi brukar rekommendera våra föräldrar att hellre köpa två billiga overaller att byta mellan än att köpa en dyr – som dessutom ofta har knepiga torkrekommendationer. Men det är såklart inte alla som har råd att köpa två overaller, och visst klarar man hela dagen med en overall, i alla fall om den är i gott skick. Vi brukar torka våra overaller på 40 grader, säger Anna Lang.

Märker ni stor skillnad mellan olika overaller?

– Jag måste säga att dagens overaller är väldigt bra; det märks inte längre så stor skillnad mellan olika märken. När overallerna börjar bli urtvättade står de emot vätan sämre, men de flesta nya overaller klarar att hålla värmen många timmar ute utan att bli blöta. Så det handlar mer om hur många gånger overallen har tvättats.

Någon detalj på overallen som är extra viktig?

– Vi brukar be föräldrarna att hålla koll på att hällorna, som ska hålla fast overallbenet under skon, är hela. Vi ser också gärna att barnens sko har en liten klack så hällan verkligen sitter kvar. Annars åker overallbenet gärna upp över stöveln och det kan komma in snö i skon. Ett par långa vantar är också bra, så det inte blir en glipa mellan ärmen och ­vanten.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2015.

NUVARANDE Overaller för barn – hur vet man vilken som är bäst?
NÄSTA Vinterskor – så väljer du rätt