Sätt GPS på barnen

GPS-tekniken är inte längre bara för bilar och båtar, nu är den snart standard även i barnvagnen och overallen. Vi Föräldrar guidar till tekniken och prylarna, för dig som vill ha koll överallt.

Enkelt uttryckt består ”Global Positioning System” av 24 satelliter i omloppsbana runt jorden som låter alla med GPS-mottagare bestämma sin egen position. De nya ”smarta” telefonerna med inbyggd GPS har dock förenklat tekniken (och gjort den avsevärt billigare) för att (om de tillåter oss) även låta oss se var andra befinner sig. Till exempel våra barn.

Kronprinsens Förskola i Malmö fick stor uppmärksamhet under hösten när de testade ett system där barnen bär reflexvästar med inbyggd GPS-sändare, som låter förskollärarna se dem direkt i en mobiltelefon. Både utvecklare och skola är noga med att GPS-tekniken aldrig får ersätta en vuxens uppsikt, men om barnet försvinner kan tekniken vara ovärderlig.

Idag består marknaden till största delen av sändare som antingen är en mobiltelefon eller en mindre dosa. Inom den närmaste framtiden lär dock ännu mindre sändare som sys in i kläder och skor, som redan är populärt i USA, bli avsevärt vanligare även i Sverige.

GPS för barn – vilka varianter finns det?

SÄNDARE OCH MOTTAGARE:
Den vanligaste tekniken, med en separat sändare som till exempel läggs i barnets ryggsäck eller fästs i jackan. Olika modeller kan skicka uppdateringar via sms eller visa exakt position på en karta. Vanligast idag är att förälderns mobiltelefon fungerar som mottagare och att sändaren fungerar med ett vanligt refill-telefonkort (livslängden varierar, men för Villse-sändare räcker exempelvis 100 kronor för 500 timmars sändning). Sändaren kostar normalt från cirka 1 000 kronor och uppåt.

Exempel:

1. Yoyocare.
Som en ”minitelefon” i tändsticksformat, med tre programmerade nummer. Kan fästas som armband. Har kartuppdatering via sms och även inställningsbara ”zoner” som genast underrättar dig om barnet försvinner utanför förskolan/lekplatsen/gallerian. ­
Pris: 2 200 kronor, yoyocare.se.

2. GT 60.
En liten sändare med telefonfunktion och möjligheten att ringa tre nummer (112 är ett). Kan antingen ställas in så att den uppdaterar sin position kontinuerligt eller så att du får kartuppdatering efter att ha skickat ett sms.
Pris: 1695 kronor på gpssafety.se

3. VillseGPS.
Liten och kompakt som kan fästas i bälte eller väska. Spårbar via leverantörens hemsida (125 kr/månad).
Pris: 1 099 kronor på villsesystem.se.

APP FÖR MOBILEN:
För iPhone och android-mobiler finns en uppsjö appar som använder mobilens egen GPS-funktion. Det förutsätter dock att barnet också har en mobiltelefon och passar därför ofta bättre för lite större barn.

Exempel:

1. Family GPS Tracker.
Finns för android-telefoner, iPhone och iPad, kostar 28 kronor och låter dig spåra övriga familjemedlemmar, under förutsättning att de också har android/iPhone.

2. Google Latitude.
Ett gratisprogram från Google som du laddar ner till telefonen du vill hålla koll på. Den kan sedan spåras på karta antingen på nätet eller från din egen mobil. Kräver att du registrerar dig på google.com/latitude.

ABONNEMANGSTJÄNSTER:
Lite mer avancerade GPS-tjänster, med kundtjänstssupport. Kräver ofta ingen dyr startkostnad, men kostar istället i månadskostnad.

Exempel:

1. LociLoci.se är en positioneringstjänst på nätet som fungerar även med vanliga mobiltelefoner som inte är iPhone eller android. Du kan kartpositionera dina valda telefoner direkt på nätet eller i din egen telefon. Abonnemanget kostar 399 kronor/år.

2. Telenor och 3
erbjuder positioneringstjänster i sina familjepaket och låter dig spåra alla familjens telefoner direkt. Priserna varierar, se din operatörs hemsida för mer info.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 2, 2011.

NUVARANDE Sätt GPS på barnen
NÄSTA Allvarliga säkerhetsbrister på leklanden