Så klär du ditt förskolebarn för regnväder

Kerstin Andersson på Friluftsfrämjandet - vilka är de bästa kläderna för blöta dagar?

– För små barn är det bästa galonbyxor och regnjacka samt sydväst eller regnmössa. En huva på regnjackan är mer obekväm och kan dessutom fastna i grenar och så när barnet leker.

Vad rekommenderar du för underkläder?
– Närmast kroppen: funktionsmaterialunderställ eller tunnare ullunderställ, sedan fleecetröja eller en tjockare ylletröja av ullfrotté, beroende på temperatur. Detsamma på benen och på fötterna ullstrumpor. Funktionsmaterial leder bort fukten från kroppen och ylle behåller värmen även när det är vått.

Och när det är kallare?

– Underkläderna följer samma princip som ovan, man får kanske lägga till ytterligare ett värmande lager. En overall är bra och på utomhusförskolor rekommenderar vi hellre två billiga overaller än en dyr, om den ena blir våt och inte hinner torka.

Hur vet man att barnet är lagom varmt?

– Barn säger själva till om de blir för kalla. Har barnet kläder av funktionsmaterial och/eller ylle så ”andas” kläderna och barnet blir inte kallt även om det blir svettigt och det är inte farligt att bli svettig. Mössan är som ett termoslock och barnet vill gärna ta av sig den om det blir för varmt. Reglera därför också mössan med tjocklek efter väder och aktivitet.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör när man ska klä sitt barn för kyla och regn?
– Att inte byta strumpor till ett par torra yllestrumpor innan man går ut. När barnen har lekt inomhus blir de alltid lite fuktiga om fötterna och har de då på sig bomullsstrumpor blir de kalla om fötterna när de kommer ut i kylan.

NUVARANDE Så klär du ditt förskolebarn för regnväder
NÄSTA Så vabbar du smidigt