Så blir nya syskonlivet enklare – 7 tips

Låt storasyskonet känna sig delaktigt i nya bebisen.

1. Delaktighet.
Skicka inte bort det äldre barnet i en vecka eller två till mor- eller farföräldrar när lillasyster eller lillebror ska födas, för att ni i lugn och ro ska hinna lära känna nykomligen. Då kan storasyskonet känna sig avvisat. Låt storebror eller storasyster få följa med och hämta hem sitt syskon.

2. Involvera.
Låt storasyskonet få vara med som en naturlig del i olika sammanhang, när du byter blöja på bebisen och när bebisen äter. Kanske kan ni läsa saga tillsammans eller se ett tv-program ihop under tiden.

3. Rutiner.
Försök att skapa rutiner där storebror eller storasyster får särskild uppmärksamhet, det kan vara att bada barnet och läsa en saga innan det är dags att sova, och på så sätt få tid i vardagen att umgås på tu man hand med sitt barn.

4. Sänk kraven.
Ha inte så stora krav på vad ni ska hinna göra och på tillvaron nu när ni fått barn. Ge förändringen tid.

5. Tänk fyra i familjen nu.

Hamna inte i fällan att mamman tar hand om det nya barnet och pappan om det äldre. Beteendet riskerar att permanentas.

6. Tänk positivt.

Förutse inte att det äldre barnet kommer att bli ledset nu när ett syskon kommer. Säg istället att ”du ska få ett syskon, det blir kul, ni kan leka”. För det mesta är det inte så problematiskt att få en bror eller syster.

7. Presentavund.
Om barnet blir ledset för att bara bebisen får presenter av gästerna som kommer kan man vänta med att öppna dem, eller ha några små paket till storasyskonet redo.

Källa: Anna Sylvén, barnpsykolog.

NUVARANDE Så blir nya syskonlivet enklare – 7 tips
NÄSTA Så hanterar ni syskonrivaliteten