Hantera trotsiga barn – inte det lättaste.

När barn trotsar – gör så här

Trots, trots, trots – hur kan man hantera det? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström tipsar!

Av Evelina Hertz

När barn trotsar – tänk så här.

1. Du måste inte vara konsekvent jämt 

Släpp tanken på att vara konsekvent – att du säger nej till glass idag kommer ändå inte göra att barnet inte frågar om glass igen imorgon.

2. Ha en mysig stund varje dag

Se till att ni har en lekstund utan bråk varje dag. Det enda målet är att ni ska ha det trevligt tillsammans. Låt barnet bestämma, var följsam och gör som barnet vill.

3. Tänk på att du är en bra förälder

Barn behöver hela riktiga människor i sina ­närmaste relationer. Inte någon som är perfekt eller pedagogisk. Då lär man sig inte hur människor funkar tillsammans.

4. Dela, dela, dela (om ni är två föräldrar)

Om ni är två föräldrar – dela upp till exempel tandborstning, nattning och påklädning utifrån vem som gör det med minst bråk. Och kom ihåg att ni inte lägger grunden för all framtid utan att det går att byta upplägg när ni har tröttnat på det. 

5. Ge "låtsasmakt"

Låt ditt barn bestämma ibland. Fråga saker som: ”Vill du ha den blå eller röda tröjan?”.

Och ... 

6. Trotsar barnet på föris?

Kolla hur det är på förskolan. Barn brukar vara mest trotsiga hemma eftersom de är tryggast där. Funkar barnet ”bra” på ­förskolan brukar man kunna känna sig lugn.

7. Hur mår du själv?

Fundera på hur du mår. Skrattar du, har du ett liv utanför barnet där du får hämta energi? Om nej, kan det antingen bero på att du faktiskt bara vill vara med ditt barn och då är det såklart okej. Men om du är missnöjd med situationen kan det vara en bra idé att ändra på den.

8. Skyll på utvecklingen!

Kom ihåg att både du och ditt barn är offer för utvecklingen och att det inte är barnets ”fel”.

Här köper du biljett till Vi Föräldrars trotsevent 26 oktober i Stockholm


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler