Legos nya serie bara för tjejer?

Lego vill väcka tjejers intresse för att bygga med en lila serie där legogubbar bytts ut mot tjejer med frisyrer och namn. Men serien har fått kritik för att vara könsstereotyp.

I vår lanserade leksaktillverkaren Lego en serie som riktar sig till tjejer. Och att det är just tjejer som är målgruppen är tydligt. Kartongerna är lila, legot är lila och figurerna är större och kan bland annat konstrueras med olika frisyrer och hårattiraljer. Det handlar också om byggsatser av frisörsalonger, caféer, hunduställningar och bageri. Killarna har krigsmaskiner, vapen och robotar medan tjejerna får baka och fixa frisyrer. Efter att Lego lanserade den här serien har de fått utstå en hel del kritik mot att de befäster könsroller på det här sättet. Bland annat samlar en sajt i USA in namnunderskrifter för att protestera mot leksaksserien. Lego själva har tagit emot kritiken men försvarar sig och menar att de tror att det är tvärtom.
   – Vi tror vi kan samla både tjejer och killar kring att bygga, och att fler hittar något som tilltalar dem, säger John Andersson, marknadschef på Lego i ett pressmeddelande.
    Arbetet bakom serien bygger på ett fyra år långt projekt där 3 500 tjejer tyckt till och efter vad de tyckt och tänkt har man tagit fram produkterna.

Vad tycker du? Är legot stereotypt och bara till för tjejer? Kommentera gärna nedan.

NUVARANDE Legos nya serie bara för tjejer?
NÄSTA Nya numret med sömnguide