Köpa barnvagn – checklistan för syskonvagn

Äldre syskon och bebis på väg? Då kanske ni går i vagnköpartagen. Det finns mycket att ta ställning till också när man ska köpa syskonvagn. Vi Föräldrar guidar er till den modell som passar just er familj bäst.

Sex viktiga frågor innan ni väljer syskonvagn.

Behöver ni syskonvagn eller klarar ni er med enkelvagn och ståbräda?
Det beror på det äldre barnets ålder och behov av vagn. Har ni långa promenader till förskolan? Brukar det äldre barnet sova middag i vagnen? Kanske behöver ni en syskonvagn och en ståbräda till ett äldre syskon om ni har fler än två barn.
Ska barnen färdas bakåtvända, framåtvända eller åt olika håll?
Möjligheterna varierar mellan olika modeller. I en del går det inte att ha sittdelen bakåtvänd, vilket gör att det yngsta barnet måste sitta framåt redan när liggdelen blir för trång, kanske vid 6 månader. Fundera på åldersskillnaden och barnens individuella behov. På en del modeller kan barnen placeras åt olika håll, både liggande och sittande. Viktigt är att ryggstödet i sittdelen är delbart eller att sittdelarna är separata, så att det ena barnet kan vila och det andra sitta.
Var bor ni och hur lever ni? Hänger ni i gallerior eller i naturen?
På grusvägar och i naturen behövs större och kraftigare hjul. Men åker ni mycket buss och sicksackar er fram i stan kan små svängbara hjul vara att föredra. En smal vagnmodell kan vara nödvändig för att komma in genom porten eller i hissen, men en vagn där barnen sitter framför-bakom blir ofta lite längre. Kontrollera också att den får plats i bilen och att ni orkar lyfta den.
Hur är utrymmet i liggdelen och sittdelen?
Föds minstingen på hösten kan det vara bra med en lite rymligare liggdel för att få plats med varmare kläder. Får det äldre syskonet plats i sittdelen?
Var ska ni köpa vagnen?
Var ni köper vagnen kan påverka den service ni har rätt till. Fråga vad som ingår. Det kan vara enklare att reklamera om ni köper i butik än via internet.
Handla second hand?
Kontrollera stabilitet och att inte vagnen drar snett.
Kolla särskilt detaljer som lätt slits. Temperaturskillnaderna mellan ute- och innemiljöer vintertid sliter hårt på plasten. Var uppmärksam på plastdetaljer vid handtag, låsmekanismen vid vändbara handtag, fästanordningen för svängbara hjul, bromsar och fjädring.
I övrigt – kontrollera som vid köp av ny vagn.

Källa: Hanna Pettersson, Barnens hus i Kungens Kurva,
Anna Stridsberg, Konsumentverket

Hela guiden med publicerades i Vi Föräldrar nummer 2 2012, vill du också få hem tidningen i brevlådan? Bli prenumerant!

NUVARANDE Köpa barnvagn – checklistan för syskonvagn
NÄSTA Syskonvagn eller ståbräda?