Shutterstock

Barn kan utesluta andra barn när de är inne i ett spännande lekprojekt. En timme senare kan det vara annorlunda.

Friends: Ta kränkningar på allvar

Om barnet upplever det som en kränkning så är det en kränkning, säger Frida Warg på Friends.

Hej, Frida Warg, metodutvecklare och utbildare på antimobbningsorganisationen Friends! Vad är en kränkning när det handlar om små barn?

– Om barnet verkar uppleva det som en kränkning, är det en kränkning. Men samtidigt måste man kunna se skillnaden mellan konflikter som är nödvändiga för att lära sig att bli människa och vad som faktiskt är kränkningar. Små barn hamnar ju i konflikter hela tiden, och man kan inte tolka det som en kränkning varje gång två 1-åringar slåss om en spade. Personalen i för­skolan har en viktig uppgift i att finnas nära, tolka och stötta barnen i deras kontakt med varandra.

Vad ska man göra om ens barn blir kränkt i förskolan?

– Man kan dela upp det i fyra ­punkter:

1. Ta frågan på allvar. I förskolan råder enligt lag nolltolerans mot kränkningar, diskriminering och trakasserier. Det är viktigt att inte sopa frågan under mattan om du får veta att något har inträffat. Bekräfta för ditt barn att hen har rätt att vara trygg i förskolan.

2. Prata med personalen/förskole­chefen. Om inte personalen vet vad som har inträffat: Berätta. Förskolan är skyldig att skyndsamt utreda och vidta åtgärder. Be om ett möte, i förekommande fall även med inblandade barns föräldrar. Fokusera på att hitta lösningar snarare än att leta fel och skuldbelägga. Ta tillsammans fram åtgärdsförslag på vad ni ska göra hemma och vad personalen ska göra på förskolan. Bestäm tid för ett uppföljande möte där ni utvärderar hur det har gått.

3. Prata med huvudmannen. Är du inte nöjd med hur förskolan hanterar frågan, eller om kränkningarna fortsätter, ta kontakt med förskolans huvudman (kommunen om förskolan är kommunal, ägaren om den är fristående).

4. Anmäl. Om förskolan inte gör tillräckligt för att förhindra kränkningarna kan du anmäla till Barn- och elevombudet (BEO) hos Skolinspektionen. Om det gäller diskriminering/trakasserier kan du anmäla till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Du kan också kontakta BEO eller DO för råd.

Här kan du få stöd och hjälp

Barn- och elevombudet (BEO), Skolinspektionen: 08-586 080 00.

Diskrimineringsombudsmannen (DO): 08-120 20 700.

Friends: 08-545 519 90.

Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler